Yaşayarak Öğrenme- Deneyimsel Öğrenme Nedir?

Hepimiz deneyimlerimizden öğreniriz. Bebeklik ve ardından çocukluk evresinde başlayan bu öğrenme süreci aslında gençlik ve yetişkinliğimizde de devam eder. Keni sınırlarımızı zorlamak, yeni beceriler elde etmek ve zorluklarımızın üstesinden gelebilmek için deneriz. Her deneyişimiz bize bir deneyim sağlar. Bu deneyimin üzerine düşünürüz, analiz ederiz, kendi deneyimimizi ve başkalarının deneyimlerini gözlemleriz. Bu analiz ve gözlemler bize yeni çıkarımlar ve fikirler verir. Bu yeni fikirleri uygular ve bu uygulamadan da doğal olarak yeni bir deneyim elde etmiş oluruz. İnsanın doğal öğrenme süreci olan bu döngü, 20. yüzyılın önde gelen bilim insanları tarafından eğitim süreçlerine entegre edilmeye çalışılmıştır.

Bilim insanları yetişkin eğitimi için bütüncül bir deneyimsel öğrenme süreci ve modeli geliştirmeye çalışmışlardır. Yaşayarak Öğrenme- Deneyimsel Öğrenme Teorisini en genel kabul görmüş şekliyle çerçeveye oturtan ise David A. KOLB’dur. Kolb, öğrenmeyi “deneyimin bilgiye dönüştürüldüğü” süreç olarak tanımlar.

Nasıl Öğreniriz?

%10 Okuyarak

%20 Dinleyerek

%30 Görerek

%50 Görerek ve Dinleyerek

%70 Başkalarıyla konuşarak/paylaşarak

%80 Kişisel Deneyimlerden

Deneyimsel öğrenme çalışanların yeni bir görev yaparken ellerini taşın altına soktukları, ardından neler yaşandığını çözümleyen/aynalayan bir süreçtir. Metot, daha güçlü hatıralar yaratmak için, eğitim sırasında çoklu duyular ve duygusal bağlantılar da dahil olmak üzere pek çok fayda sağlama gücüne sahiptir.

Eğitimin hedefleri doğrultusunda, takım çalışması, takım motivasyonu, iletişim yönetimi, yaratıcılık, problem çözme, liderlik gibi envanter ve ölçekler kullanılarak, katılımcılara profesyonel örgütsel davranış uzmanları tarafından geri bildirim ve performans değerlendirme seansları yürütülür. Bireylerin kendi güçleri ve gelişime açık yönleri ile ilgili farkındalık kazanmaları sağlanır.

Kurumsal eğitimler öncesi ihtiyaçları net belirlemek için çeşitli ön çalışmalar, envanter uygulamaları ve analizler yapılırken, sunulan kurumsal çözüm önerileriyle uygulamalar sırasında uzmanlar tarafından performans ve davranış gözlem ve analizleri yürütülür. Sonrasında değerlendirme, ölçümleme ile raporlanır ve talebe göre takip edilir.

Kaynak: DeM - Deneyimsel Öğrenme Merkezi