Nörobilim, Kavrayış ve Deneyimsel Öğrenme Arasındaki Bağlantı - Ian Cornett

Sinir bilim, sinir sistemi ve beyin çalışmasıdır. Kavrayış, çevreyi yorumlamak için duyuları düşünme, deneyimleme ve kullanma yoluyla bilgi edinme sürecidir. Bilim adamları, bilişin daha iyi anlaşılması için bir başka deyişle, insanların nasıl öğrendiğini öğrenmek için sinir bilim kullanırlar. İşletmeler, biyolojik ve nörolojik süreçlerin anlaşılmasının davranış değişikliğine nasıl yol açabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için nörobilim araştırmasına bakıyorlar. İş dünyasında, çoğu kez, insanlara ne yapmaları gerektiğini söyleme ve bir defaya mahsus eğitim etkinlikleri kalıcı bir değişiklik yapmak için yeterli değildir. Nörobilimci Gretchen Schmelzer bunun böyle olduğunu, çünkü bu şekilde alınan bilginin uzun süreli bellek yerine kısa süreli bellekte saklanması olduğunu açıklıyor. Bilgi kısa vadeden uzun vadeli belleğe üç şekilde değişebilir: aciliyet, tekrarlama ve ilişkilendirme. 

Aciliyet: Aciliyet tarafından yaratılan uzun ömürlü anıların türleri, genellikle kazalar ve tehdit edici durumlar gibi olumsuz durumlarla ilişkilidir. Aciliyet etkili bir öğrenme mekanizmasıdır ancak doğası gereği işyerinde bağımsız bir strateji olarak sürdürülebilir değildir. Tekrarlama Teknik bilgi ve sayılar için tekrarlama işyerinde yararlıdır. Schmelzer, “Davranış değişikliği yapmak çok zor olmasının nedeni de budur, çünkü yeni davranış uzun süre tekrarlanmalı ve eski davranış kontrol altında tutulmalıdır.” İlişkilendirme İlişkilendirme eski dosyalar gibi mevcut sinirsel bağlantılara dokunuyor. Gerçek hayatta ilişki kurduğunuzda bu bağlantılar sinir seviyesinde yapılır. Örneğin, yeni bir kişinin adını bir veya iki kez topladıktan sonra hatırlayamazsınız ancak onlarla anlamlı bir görüşme yaptıktan sonra bilgileri daha kolay hatırlamanıza yardımcı olan bir ilişkiniz vardır. Bütün bu yöntemler nöronlar arasında yeni protein bağlantılarını uyarır. Tekrarlama ve ilişkilendirme yoluyla, proteinler güçlendirilir ve bağlantılar artar. Tekrarlama beynin sinir ağını büyütür ve öğrenme ve davranış değişikliğini kolaylaştırır, birliktelik bu bağlantıları güçlendirir.

Deneyimsel Öğrenme ile insan davranışı aciliyet, tekrarlama, ilişkilendirme göz önünde bulundurarak bir eğitim stratejisi geliştirirken, deneyimsel öğrenmeyi düşünün. Bu öğrenme metodolojisinin, uzun vadeli davranış değişikliği için bu bileşenlerin her üçüne nasıl ulaştığı aşağıda açıklanmaktadır: Aciliyet, katılımcıların tamamen belirli bir sonuca ulaşmak için hızlı bir şekilde düşünmelerini ve harekete geçmelerini gerektiren bir zorluğa maruz kaldıkları eğitim deneyimi sırasında hissedilir. Tekrarlamalar senaryolar tekrar tekrar çalındığından, katılımcılar yeni beceriler geliştirmek ve sonuçların bu becerilere göre nasıl değiştiğini görmek için eğitim sırasında tekrar kullanılır. Ne de olsa davranış değişikliği için yeni düşünmenin kolaylaşması gerekir. Yeni düşünmeyi kolaylaştırmanın tek yolu, insanların tekrar yoluyla yeni sinirsel bağlantılar kurmasına yardımcı olmaktır. Eğitim sonrasında yapılan geri bildirimde; eğitim sırasında kazanılan bilgi geri çağrılıp, iş yerine bağlanarak, ilişkilendirme devreye girmektedir. Bu yeni bağlantılar, gelecekte referansla ilişkilendirilebilecek “işte bu” anları yaratıyor.

İster üretkenliği artırmaya, kurum kültürünüzü dönüştürmeye, veya insanların iletişim kurma biçimini geliştirmeye çalışın, her şey bireysel davranış değişikliğine bağlıdır. Önce insanlarla, ikinci olarak nesnelere ve üçüncü kavramlarla bağlıyızdır. İnsanların bir kavramı anlaması zordur. Bir örgüte bir kavramı anlatmaya çalışmak zordur fakat onlara kavramı ve ilgili davranışların  nöral düzeyde nasıl bağlantı kurmasını sağladığını gösteren bir deneyim sunmak farklıdır. Bu tür bağlantıları -yani deneyimsel öğrenme gibi- yapan eğitim, insanların kavramları daha iyi anlamalarını sağladığı için daha fazla etki yapar. Öğrenmenin bireysel eğitim etkinliklerinin ötesine geçtiğini hatırlamak önemlidir. Yeni öğrenmeye referans veren bir takviye stratejisinin parçası olarak tekrarlama ve ilişkilendirme kullanmaya devam edin. Bu, eğitim sırasında yapılan sinirsel bağlantıları güçlendirir ve uzun süreli davranış değişikliğine yol açar.

Nörobilimin Kurumsal Eğitime Bağlanması Yeni bir şey öğrendiğinde, beyin değişir. Bununla birlikte, işyerinde bir değişiklik yapmak, kavramlar ve davranış değişikliği arasında bağlantı kurmak için belirli durumlara tekrar tekrar maruz kalmayı gerektirir. Bir tutundurma stratejisi ile eşleştirilen deneyimsel öğrenme, eğitim sırasında belirli eylemlerin etkilerini göstererek, yeni kavramların gerçek hayattaki  bağlantıları gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Ian Cornett'in Nörobilim, Kavrayış ve Deneyimsel Öğrenme Arasındaki Bağlantı makalesinden alınmıştır.